Rabu, 14 Julai 2010

Adakah Yang "Cacat" Akan Tetap "Cacat"???

HAYATI KATA BELIAU...

Tidakkah kalian lihat wahai bangsa Arab, sudah sampai ke tahap mana keadaan ini? Sesungguhnya aku, seorang tua yang lemah, tidak mampu memegang pena dan menyandang senjata dengan tanganku yang sudah mati(lumpuh). Aku bukan seorang penceramah yang lantang yang mampu menggegarkan semua tempat dengan suaraku yang perlahan ini.

Aku tidak mampu untuk kemana-mana tempat untuk memenuhi hajatku kecuali jika mereka menggerakkan kerusi rodaku. Aku yang sudah beruban putih dan berada dipenghujung usia. Aku yang diserang pelbagai penyakit dan ditimpa bermacam-macam penderitaan.

Adakah segala macam penyakit dan kecacatan yang tertimpa ke atasku turut menimpa bangsa Arab hingga menjadikan mereka begitu lemah. Adakah kalian semua begitu wahai orang Arab. Kalian diam membisu dan lemah, ataukah kalian telah mati binasa.

Adakah hati kalian tidak bergelora melihat kekejaman yang berlaku terhadap kami sehingga tiada satu kaum pun bangkit menyatakan kemarahan kerana Allah. Tiada satu kaum pun yang bangkit menentang musuh-musuh Allah yang telah mengisytiharkan perang antarabangsa ke atas kami dan menukarkan kami daripada golongan mulia yang dianiaya dan dizalimi kepada pembunuh dan penjenayah serta pengganas?

Tidak malukah umat ini terhadap dirinya yang dihina sedangkan padanya ada kemuliaan. Tidak malukah negara-negara umat ini membiarkan penjenayah Zionis dan sekutu antarabangsanya tanpa memandang kami dengan pandangan yang mampu mengesat air mata kami dan meringankan beban kami.

Adakah pertubuhan-pertubuhan umat ini, pasukan tenteranya, parti-partinya, badan-badannya dan tokoh-tokohnya tidak mahu marah kerana Allah dengan kemarahan sebenarnya lantas mereka keluar beramai-ramai sambil melaungkan? Ya Allah, perkuatkan saudara-saudara kami yang sedang dipatah-patahkan, kasihanilah saudara-saudara kami yang lemah ditindas dan bantulah hamba-hambaMU yang beriman...

Adakah kalian tidak memiliki kekuatan berdoa untuk kami? Seketika nanti kalian akan mendengar mengenai peperangan besar ke atas kami dan ketika itu kami akan terus berdiri dengan tertulis di dahi kami bahawa kami akan mati berdiri dan berdepan dengan musuh, bukan mati membelakang(melarikan diri) dan akan mati bersama-sama kami, anak-anak kami, wanita-wanita, orang tua dan pemuda-pemuda.

Kami jadikan di kalangan mereka sebagai kayu bakaran buat umat yang diam dalam kebodohan! Janganlah kalian menanti hingga kami menyerah atau mengangkat bendera putih kerana kami telah belajar bahawa kami tetap akan mati walaupun kami menyerah. Biarkan kami mati dalam kemuliaan sebagai mujahid.

Jika kalian mahu, marilah bersama-sama kami, sedaya mungkin. Tugas membela kami terpikul dibahu kalian. Kalian juga sepatutnya menyaksikan kematian kami dan menghulurkan simpati. Sesungguhnya Allah akan menghukum sesiapa sahaja yang lalai daripada menunaikan kewajipan yang diamanahkan.

Dan kami berharap kepada kalian supaya jangan menjadi musuh yang menambah penderitaan kami. Demi Allah, jangan menjadi musuh kepada kami wahai pemimpin-pemimpin umat ini, wahai bangsa umat ini.

Ya Allah, kami mengadu kepadaMu?(3x). Lemahnya kami dan kurangnya helah kami. Demikianlah kami di hadapan manusia. Engkaulah Tuhan kepada orang-orang yang lemah. Dan engkaulah Tuhan kami. Kepada siapa engkau tinggalkan kami. Adakah kepada orang yang jauh yang akan menyerbu kami. Atau kepada musuh yang berkuasa ke atas kami?

Ya Allah, kami mengadu kepadaMU darah-darah yang tertumpah, maruah yang ternoda, kehormatan yang diperkosa, kanak-kanak yang diyatimkan, wanita-wanita yang dijandakan, ibu-ibu yang kehilangan anak, rumah-rumah yang diruntuhkan, tanam-tanaman yang dirosakkan.

Ya Allah, kami mengadu kepadaMU, berseleraknya kesatuan(umat) kami, berpecahnya perpaduan kami, berbagai-bagainya jalan kami, terkebelakangnya kami. Kami mengadu kepadaMU betapa lemahnya kaum kami, betapa tidak bermayanya umat di sekeliling kami dan betapa berjayanya musuh-musuh kami.

Ucapan Asy Syahid Abd Aziz Rantisi sejurus mengambil alih kepimpinan HAMAS dari Asy Syahid Syeikh Ahmad Yassin pula:

“Buat apa kita takutkan kematian, semua manusia akan mati, samada kerana dibunuh ataupun kerana sakit. Jika saya diberikan peluang untuk memilih samada ingin mati kerana sakit jantung ataupun kerana (ditembak oleh) Helikopter Apatchie, saya memilih helikopter Apatchie!”KONKLUSI DARI SAYA

Sungguh menyentuh jiwa ucapan Al Imam Ar Rabbani Asy Shahid Sheikh Ahmad Ismail Yaasin. Ingin saya ajak sidang pembaca sekalian untuk menukar perkataan "Arab" itu, kepada "Melayu". Dan anggaplah golongan seperti Al Imam Ar Rabbani Asy Shahid Sheikh Ahmad Ismail Yaasin adalah "golongan yang perjuangkan Islam di Malaysia" tapi di"buta"kan, di"lumpuh"kan, di"pekak"kan dan bermacam-macam lagi oleh "firaun-firaun" "kecil" dan "halus". Di Malaysia, kita memang punyai golongan berjiwa berani, tapi malang sekali, golongan ini di"cacat"kan. Sayang sebilion kali sayang.

Tapi, jangan risau wahai jiwa-jiwa perindu keamanan sekalian. Islam pasti akan bergemerlapan satu hari nanti. Kita akan bersatu dalam "golongan" tersebut. Biar diri ini di"cincang dadu" atau di"headshot" dek sniper yang senyap bunyinya. Kita tak perlu takut semua itu. "firaun-firaun" "kecil" dan "halus" itu memang tidak pernah puas untuk buat kita "bisu" dan terus "cacat". Ataupun "mati" terus. Kita jiwa perindu syahid. Tak akan gentar dek agenda pen"cacat"an yang akan mereka lakukan. Kita "kudung kaki", kita ada "tangan" untuk berjuang. Kalu "kudung" semua pun, kita punya Allahul 'azim yang akan membantu.

"YAKINLAH BAHAWA PERTOLONGAN ALLAH ITU AKAN SENTIASA BERSAMA PENDOKONG AGAMA"

Cukuplah sebagai ayat yang akan saya sertakan ini sebagai "secankir teh pengubat letih" bagi kita
"PENDOKONG TEGAR" agama Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

"Wahai orang-orang beriman! Jika kamu menolong Allah(agama), nescaya Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu"
(Surah Muhammad:7)

2 ulasan:

 1. sangat2 tersentuh..
  apakah snggup untuk diriku sepertinya..
  memperjuangkan islam hingga korbankan diri..
  jangankan untuk berjuang begitu..
  untuk memboikot barangan israel sahaja sudah cukup payah..
  perjuangan nafsu juga begitu susah..
  mengapa susah???sebab didri sendiri tidak sanggup..
  hanya alasan semata2 dan tiada tindakan untuk melakukan...
  lemah sungguh...

  BalasPadam
 2. SALAM ZIARAH..

  Ucapan yang menyetuh dan membangunkan jiwa yang telah lama tidur.

  Moga kita berusaha untuk mencontohi semangat beliau..mari bangun.
  Rasai semangat pada ucapan itu di dalam jwa kita.

  ~hidup mulia, atau mati sebagai syahid~

  BalasPadam