Isnin, 14 November 2011

Anda Bukan Lagi Pelajar Sekolah Menengah, Anda Pra Mahasiswa!

Anak muda masing-masing sudah tersedar daripada lamunan tidur mereka. Mereka sudah sedar akan peri pentingnya aqidah perjuangan perlu dimantapkan, ukhwah islamiyah perlu dijalinkan, tarbiyyah diri perlu dipasakkan, dan fikrah perlu diperkukuhkan. Tanpa itu semua, mana mungkin harapan untuk melihat Islam tertegak di tanah air akan tercapai.

“lihatlah dunia, kamilah anak muda dan kamilah khalifah yang akan menjadi Ansarullah, tegar membentengi Islam daripada terjahan musuh. Dan akan kami bayar harga perjuangan itu dengan kemenangan atau sebagai syuhada’.”


Alhamdulillah, semangat itu berjaya saya tiupkan kepada adik-adik pra mahasiswa tingkatan 6 rendah SMKA Sheikh Haji Mohd Said pada hari sabtu dan ahad yang lalu. Terima kasih kepada pihak sekolah dan pihak konsultan yang menguruskan kerana menjemput saya untuk mengendalikan seterusnya menjayakan beberapa slot di dalam program kepimpinan pelajar tingkatan 6 baru-baru ini.


ANDA BUKAN LAGI PELAJAR SEKOLAH MENENGAH. ANDA PRA MAHASISWA!!!

Meskipun anda berada dan menuntut di institusi bernama sekolah, namun ini tidak bermakna anda kena hanyut dengan aliran pemikiran pelajar sekolah. Anda kena bangkit lantas celik bahawa anda kini bukan lagi pelajar sekolah menengah. Anda pra mahasiswa! Jiwanya anak muda. Pemikirannya matang dan dewasa. Pendiriannya tertegak berpaksikan hujah dihiasi syariat. Inilah pra mahasiswa. Hikmah Allah letakkan anda ditingkatan 6 sangat cantik saya kira. Kerana Allah hendakkan anda menjadi agen dakwah dan qudwah kepada adik-adik bawah yang anda sayangi. Anda sudah pasti ada kredibilti yang tidak mampu di “deny” oleh adik-adik bawah anda, iaitu kredibiliti umur. Kata-kata hikmah anda, akhlak hasanah anda, sudah pasti meransang dan mudah diikuti oleh golongan yang lebih muda dari anda. Sesungguhnya, sangat cantik pelan dan perancangan Allah untuk membantu anda menjadi seorang pra mahasiswa seterusnya seorang Muslim yang iqamatuddin wa siasatud dunya bih- mendirikan agama dan mentadbir dunia dengan agama.

Suka untuk saya berkongsi cara yang saya gunakan sewaktu mengendalikan slot untuk memasang dan meniup doktrinisasi bahawa mereka adalah seorang pra mahasiswa. Saya selalu memujuk hati dan berpesan pada mulut saya sebelum berbicara dengan peserta, agar tidak membahasakan mereka ketika mengendalikan slot dengan panggilan “adik-adik”. Malah saya lebih prefer untuk membahasakan mereka dengan panggilan “sahabat-sahabat”. Alhamdulillah, ternyata kaedah ini sangat berkesan. Mereka lebih selesa untuk memberi reaksi dan respon seterusnya membina potensi diri untuk kehadapan dan bertindak sebagai seorang pra mahasiswa. Jika satu ketika dahulu, Sultan Murad selalu memanggil anaknya Muhammad dengan gelaran Al Fateh, maka lihatlah bagaimana kuasa doktrinasi kata-kata mampu memangkin hamasah dan menggalakkan input dan output power system itu berfungsi aktif.


Ya! Mengapa saya menggunakan perkataan “sahabat-sahabat”. Mengapa tidak “khalifah-khalifah”, “mahasiswa-mahasiswi”. Sedangkan gelaran itu lebih besar dan gah namanya. Jawapan saya, kerana anda adalah PRA MAHASISWA dan saya MAHASISWA. Kita serupa dan sangat berkait rapat. Sangat mencabar kerana pentingnya seorang pengendali slot menunjukkan bagaimana seorang mahasiswa berfikir, bersuara dan bertindak. Apabila sudah berjaya grab perhatian mereka dengan kredibiliti anda, turunkan darjat anda dan bersama berada didalam dunia mereka. Buangkan segala persepsi bahawa anda adalah seorang pengendali slot dan mereka seorang peserta. Gunakan bahasa yang mereka rasa senang dan tiada jurang. Beri mereka harapan sekurang-kurangnya mampu menjadi seperti anda atau lebih baik dari anda. Percaya cakap saya. Reaksi mereka dalam tangan anda dan secara automatik mereka akan kenal siapa diri mereka seterusnya mereka sendiri akan berjaya “mengeluarkan singa dari badan mereka”. Terima kasih Abg Muaz Abdul Hamid atas cetusan idea pendekatan yang menarik.


BEKERJA SEBAGAI SEORANG RAKYAT, BERFIKIR SEPERTI SEORANG PEMIMPIN

Meskipun bukan dari kalangan anda yang menjadi pimpinan tertinggi di sekolah, namun ini tidak bermakna tanggungjawab memimpin itu dipandang enteng oleh anda. Biarpun Presiden BADAR, Ketua Umum sekolah dilantik dari kalangan pelajar tingkatan 5(lebih muda dari anda), anda harus setkan dalam pemikiran anda, bahawa anda masih punya tanggungjawab dalam menjana bi’ah solehah di institusi anda. Membina territory yang baik itu bukan tanggungjawab pimpinan sahaja. Bahkan sumbangan idea dan tenaga rakyatlah yang menjadi tonggak keberjayaan sesuatu gagasan. Jika anda ada idea yang bernas dan lebih efektif, salurkanlah pada pimpinan anda. Sebab itu, wajarnya anda berfikir seperti seorang pemimpin. Kerana tahap pemikiran anda sudah pasti berbeza dari yang lebih muda dari anda. Sinergi rakyat dan pimpinan akan menatijahkan gelombang yang mempunyai frekuensi luar biasa.

Perjuangan perlu diteruskan. Kerana kita adalah anak panah dari anak panah-anak panah Islam. Yang jika dituju pada mana-mana sasaran, akan pasti menerobos musuh dan meninggalkan kesan yang mendalam pada musuh. Moga-moga, kata-kata ini akan terus bertiup kencang dalam jiwa-jiwa kita:

“lihatlah dunia, kamilah anak muda dan kamilah khalifah yang akan menjadi Ansarullah, tegar membentengi Islam daripada terjahan musuh. Dan akan kami bayar harga perjuangan itu dengan kemenangan atau sebagai syuhada’ ”


Tiada ulasan:

Catat Ulasan