Rabu, 28 Mac 2012

Indahnya Kalam Ulama'


Jujurnya saya terjentik dengan kata Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man. Moga boleh dijadikan muhasabah bersama.

"ramai antara kita yang pernah memberi nasihat kepada kawan-kawan ketika kesusahan, menenangkan hati mereka dan sedekahkan mereka senyuman.

Namun, apabila kita ditimpa kesusahan, kita yang tukang memberi nasihat ini gagal menasihatkan diri kita, dan biasanya memerlukan pihak ketiga utk menyampaikan nasihat yang sama balik kepada kita.

Jika anda adalah salah seorg di atas, ini bermaksud kebanyakan nasihat yang datang daripada anda, hanyalah dari mulut dan tidak dipraktikkan dalam kehidupan. Jiwa anda masih tidak selari dgn jasad kurniaan Allah, dan minda masih tidak dpt membezakan realiti dengan bisikan syaitan.

Jangan jadi orang yang pandai menasihat tetapi sendiri tidak pernah mengikuti nasihat sendiri. Itu adalah mirip ciri-ciri munafik.

Ingatlah pada Allah, sentiasa pastikan minda berada di "masa kini", sekiranya ia melayang, cari sesuatu kerja berfaedah untuk dilakukan. Dan SENYUM lah di mana-mana sahaja anda berada.

Sedikit petua utk dikongsikan bersama: Pandanglah cermin dan senyum pada diri sekali-sekala ketika minda melayang, insyaAllah minda akan kembali ke masa kini"

Dato' Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official)

كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

"amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya" Surah As Saff - 3

3 ulasan: