Sabtu, 10 Oktober 2009

Pakatan Rakyat Mampu Buat Gegaran Di Bagan Pinang

Bismillahirrahmanirrahim fi kalami awwalan.

Salam PRK Bagan Pinang. Alhamdulillah, seinfiniti syukur saya rafa'kan kepada Allah S.W.T kerana berpeluang juga saya mencoret kata dilaman blog saya setelah sekian lama. Tambah lagi dengan kesibukan berkhidmat bagi PRK di Bagan Pinang sebagai jentera pemuda.

Kali ini, ingin saya kongsikan satu kajian saya yang telah saya eksperimentasikan semasa berkhidmat sebagai jentera pemuda. Setelah dieksperimentasikan, dapatlah saya konklusikan bahawa bagi PRK di Bagan Pinang kali ini, Pakatan Rakyat mampu membuat kejutan dalam Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang hari ini. Dikuatkan lagi dengan maklumat hasil culaan yang telah saya terima. Hasil culaan tersebut telah dijalankan oleh PKR di semua daerah mengundi, termasuk culaan di kawasan majoriti Melayu, India(estet) dan Cina.

Dalam maklumat tersebut, UMNO mendahului dengan majoriti tipis iaitu 51% berbanding dengan 49% untuk calon PAS.

Maka saya optimis bahawa Pakatan Rakyat mampu merapatkan jurang yang tipis tersebut dan ada kemungkinan besar boleh melakukan kejutan dengan menumbangkan calon Barisan Nasional itu.

Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang hari ini menyaksikan pertandingan one by one antara calon BN, Tan Sri Isa Samad dengan calon PAS, Zulkefly Mohd Omar.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya Azman Mohammad Noor dari BN pada 4 September lepas. Beliau memenangi kerusi tersebut, dengan menewaskan calon PAS sebelum ini, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.

Hari ini, tanggal 11 Oktober 2009, seramai 113664 pengundi di Bagan Pinang, termasuk lebih 4,000 pengundi pos, akan menentukan siapa yang bakal menjadi wakil mereka. Pengundian akan bermula jam 8 pagi hingga 5 petang ini.

"Bagaimanapun saya berharap pengundi protes yang membantah pencalonan Tan Sri Isa sebagai calon BN, akan memberikan undi tersebut kepada calon PAS".

Maklumat yang saya terima juga memberitahu bahawa keputusan culaan itu tidak mengambil kira undi pos. Jadi, untuk bermain dalam zon selamat, saya meletakkan situasi "worse case scenario" seolah-olah calon Pakatan Raya tidak mendapat sebarang undi pos.

Maka jika keputusan culaan ini kekal dan tidak banyak berubah sehingga tamat masa mengundi, maka saya cukup-cukup optimis PAS akan merampas kerusi Bagan Pinang kerana pada ketika itu sudah pasti calon PAS akan mendapat undi pos walaupun tidak tahu berapa angkanya. InsyaALLAH...

Sekian coretan pilihanraya.. Wallahu a'lam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan