Sabtu, 20 Februari 2010

Iktibar dari Hud-hud

Alhamdulillah. Syukur pada Allah kerana diberi kesempatan juga untuk mencoret semula setelah 2 minggu bertungkus-lumus bejuang dimedan peperiksaan baru-baru ini. Terdetik pula pada kali ini untuk berkongsi mengenai perkara baru yang saya dapat kelmarin. Ketika sedang sibuk membuat preparation untuk menghadapi exam fizik, saya juga turut mendengar siaran radio IKIM.FM. Dalam kesibukan menelaah, tiba-tiba saya disentap dengan satu kisah menarik yang disampaikan oleh seorang penyampai radio IKIM.FM. Cerita mengenai Hud-hud.

Hud-hud, si burung kecil yang menjadi salah satu bala tentera Nabi Sulaiman, berinisiatif terbang ke negeri Saba’, tanpa perintah Sulaiman. Selaku pemimpin, Nabi Sulaiman sudah tentu sekali akan gusar atas pemergian Hud-hud yang tidak diketahuinya. Bahkan baginda akan memberikan hukuman keras terhadap Hud-hud kerana sikapnya itu. Nabi Sulaiman kemudiannya berusaha untuk bertanyakan kemanakah burung Hud-hud itu, pergi.

Tidak lama kemudian, Hud-hud pun muncul. Sebagai pemimpin, Nabi Sulaiman melakukan pemeriksaan(mutaba’ah), kemana Hud-hud menghilang sejak tadi. Tapi Hud-hud bukan jenis sebarangan perajurit, apatah lagi suka mensia-siakan amanah. Hud-hud mungkin malah sudah bersedia dengan segala alasan syar’i, alasan struktur(tandzimi), dan alasan konsepsi(minhaji). Secara syar’i, inisiatifnya untuk pergi meninggalkan Nabi Sulaiman, sang komandan, bukan untuk urusan maksiat. Secara strukturnya(tandzimi), Hud-hud merupakan perajurit yang kreatif, dalam usaha untuk mencari maklumat-maklumat yang bermanfaat bagi Nabi Sulaiman. Secara minhaji, ia telah melakukan pengamatan tentang tingkah laku ratu Saba’ dan kaumnya yang bertentangan dengan misi aqidah Nabi Sulaiman.

Hud-hud memang perajurit yang cerdas. Ia sangat mengerti dan faham sefaham-fahamnya akan misinya menyebarkan dakwah tauhid kepada seluruh penduduk bumi. Natijah dari inisiatif Hud-hud itu, telah berlaku satu peristiwa besar. Ratu Saba’ telah tunduk dan mengikuti agama tauhid Nabi Sulaiman. ini membuktikan, Hud-hud telah melakukan tugasnya dengan baik, serius dan berani.KAITAN SANG HUD-HUD DENGAN SANG PEMBURU SYAHID(DAI'E)

PERTAMA:
Seorang da’i haruslah memiliki inisiatif dan kreativiti dalam menimbang kemaslahatan yang ada. Kita hendaklah berusaha untuk keluar dari ruang lingkup jumud dalam usaha merealisasikan misi dakwah. Pemikiran yang mencapah dan kreatif mampu menatijahkan keberjayaan dalam dakwah.

KEDUA:
Seorang pemimpin mestilah berwawasan luas dan harus sedar bahawa tidak semua benda yang berlaku, diketahuinya dengan baik. Nabi Sulaiman adalah nabi yang dikurniakan Allah mampu memahami bahasa haiwan dan jin, tapi jelas, baginda tidak mengetahui keberadaan negeri Saba’ yang masih tenggelam dalam lautan syirik kepada Yang Maha Esa.

KETIGA:
Walaupun perkara yang dilakukan Hud-hud adalah perkara yang kecil, iaitu dengan hanya menyaksikan sekelompok kaum yang menyembah matahari, namun pada hakikatnya, Hud-hud memiliki sudut pandang yang tajam. Ia mampu memandang fenomena itu dari sudut pandangan yang lain. Hud-hud berjaya menyampaikan informasi yang diperolehinya dengan baik sehingga berjaya meyakinkan Nabi Sulaiman. Konsekuensinya, Ratu Saba' akhirnya beriman kepada Allah.

Begitulah seharusnya seorang da’i. Kreatif dan efektif dalam berjuang. Namun, seorang dai'e harus mampu menilai fenomena itu dari sisi yang berbeza dengan syarat, ianya tidak tersasar dengan misi dakwah yang kita gariskan.

CREATIVE WITHOUT EFECTIVE GIVE NOTHING TO SOMETHING

Tiada ulasan:

Catat Ulasan