Selasa, 4 Mei 2010

Jundullah:It's Time For Action

Fajar tiba. Tatkala matahari meninggi dan cahaya menyuluh sinar, kengerian yang telah berlaku mula menonjolkan kehodohan wajahnya. Dimana dulu tegak berdirinya bangunan, kini hanya tinggal sisa runtuhan. Dimana dulu terdengar jerit-pekik anak kecil bermain mengisi ruang, kini sunyi sepi. Dimana dulunya tempat anak muda bercampur gaul, kini berselerak dengan mayat-mayat yang membusuk. Jalanan kini kosong, hanya selamat untuk simati dan pembunuh mereka.

Beberapa minggu yang lepas telah menyaksikan jenayah yang amat dahsyat dilakukan terhadap manusia, namun demikian dunia hanya “duduk dan lihat”, dengan sedikit kutukan, tapi itu saja. Dunia duduk berdiam diri dan memerhatikan ketika rumah-rumah Palestin diratakan oleh “bulldozer”, bila lelaki-lelaki tanpa mengira umur atau keupayaan dilabel sebagai “pengganas (terrorist)” dan ringkasnya samada dibunuh, dibawa pergi tanpa diketahui hidup matinya, atau dijadikan perisai manusia, bila kanak kanak yang “berani” melanggar perintah berkurung hanya untuk membeli roti untuk makan ditembak, dimana air lembah terpaksa diminum kerana tiada air bersih yang boleh didapati, dimana hospital dan ambulans menjadi sasaran latihan tembakan, dimana ibu-ibu mengandung terpaksa melahirkan anak di pos-pos kawalan, dimana simati dihalang dari dikebumikan. Kelakuan zalim ini telah menunjukkan pada dunia yang Yahudi tidak cukup dengan menyeksa rakyat Palestin, kematian mereka juga dihina.

Bagi kebanyakan kita, kekejaman di Palestin tak lebih dari drama bersiri yang kita tonton setiap hari untuk perkembangan terkini, mengikuti cerita terkini untuk menyedapkan hati kita, “sekurang kurangnya kami prihatin”. Tetapi ada setengah dari kita yang pergi lebih jauh dan melakukan sesuatu, samada berdemo, menghantar bantahan atau pemulauan (boikot) barangan Yahudi: Bagaimanapun secara jujur ianya tidak setimpal untuk luka yang amat parah. Dan kemudian ada pula yang mengambil langkah lebih berani, dimana mereka menyedari mereka harus menyerahkan hak mereka yang amat berharga, lebih berharga dari wang dan status, iaitu darah mereka. Mereka adalah sebilangan kecil dari yang golongan yang amat kecil.

Mengulang sejarah Bosnia, kejadian perempuan tua berkerusi roda yang terperangkap ditengah medan peperangan sedang tentera IDF (Pasukan Bersenjata Israel) hanya memerhatikan dan menggelakkan beliau dengan keadaannya yang tiada upaya dan bangga dengan kekuasaan mereka, kemudian ada pula kejadian ibu-ibu yang terpaksa mempertaruhkan nyawa mereka dengan melanggar perintah berkurung kerana mereka tiada susu untuk diberi kepada bayi mereka, atau kejadian warga tua yang dipaksa berjalan dihadapan kereta kebal Yahudi... Semua cerita ini bukan dogengan dari penindasan zaman silam, sesuatu dari zaman batu dimana manusia adalah zalim, tidak, ini adalah kisah benar kejadian kekejaman yang berlaku terhadap saudara dan saudari kita di Palestine dimana mereka diseksa oleh Yahudi. Ini, Orde Dunia Baru(New World Order). Bagaimanapun umat Islam tidak akan melupakan cerita-cerita ini, ianya akan menghidupkan api dimana, dengan bantuan Allah S.W.T, akan menghancurkan Yahudi.


Kekuatan berjuta? Mereka dengan lantangnya memanggil kita BANGSA PENGECUT YANG BILANGANYA BERJUTA. Dulu mereka hanya berani berbisik sesama mereka, tapi kini mereka mengucapkanya secara terang terangan, umat Islam tidak akan melakukan apa-apa untuk membantu saudara mereka. Sesungguhnya bukti-bukti yang menyokong mereka amat jelas, seperti sewaktu bermulanya perang Afghanistan dimana umat Islam membantah dengan keras, tapi mereka tetap berani membunuh saudara saudari kita dibulan Ramadhan sedang kita hanya duduk dan memerhatikannya dari jauh tanpa melakukan apa-apa. Tanya diri anda kenapa mereka amat yakin?

Lihat keluar tingkap anda, aman bukan? Sekarang cuba bayangkan Helikopter Apache dan Jet Pejuang F-16 buatan USA berlegar-legar diruang udara anda, dan mula menyerang satu demi satu, roket dilancarkan tak henti-henti ke bandar anda, rumah anda dan kepada keluarga anda. Inilah yang berlaku secara terperinci di Palestin. Mereka mengatakan ini Peperangan Menentang Keganasan, tidak melibatkan orang awam, sungguh lucu, saya tak tahu lah kalau roket boleh membezakan diantara anak dan ayah, memang lucu, tak tahu lah kalau roket dapat membezakan antara ibu dan anaknya. Nyata yang saya kurang pengetahuan hingga terlepas fakta ini, sungguh tak bertamadunnya saya.

Bila anda tidur malam nanti, lihat sekeliling rumah anda, indah bukan? Kemudian fikirkan seorang ibu tua yang mana pada satu masa sedang duduk dirumahnya yang lebih kurang seperti rumah anda dan saya, dengan sekelip mata dia mendapati dirinya telah terperangkap didalam runtuhan rumahnya. Ibu tua ini telah ditimbus hidup-hidup oleh bulldozer Israel yang menghancurkan apa saja di jalanan. Bayangkan dalam kegelapan itu apa yang beliau rasakan dengan keadaan yang tehimpit dengan segala runtuhan, menjerit tapi tiada balasan, menangis tapi tiada apa yang dapat membujuknya, maka terbaringlah beliau disitu, tidak tahu yang yang mana akan membunuhnya dulu, kelaparan atau sesak nafas. Dengan tiba-tiba beliau telah diselamatkan oleh anak-anak Palestin. Bayangkan betapa gembiranya beliau. Kemudian beliau dibawa ke hospital hanya utuk diberitahu bahwa lapan ahli keluarganya telah dibunuh.

Mangsa pembunuhan IDF amat banyak dan berbagai. Ambil contoh Sami Abda yang tinggal di Bethelehem, tapi kini menjadi tawanan IDF. Dia berada dirumahnya ketika IDF mula menembak walaupun mereka telah diberitahu yang wanita dan kanak kanak ada didalam, tapi apa yang mereka peduli? Kemudian tanpa dapat dielak ibu dan abang Sami telah terkena tembakan dihadapan beliau, didepan matanya. “Jika ini berlaku pada kamu, apa yang akan kamu lakukan?” “Apa yang akan kamu lakukan?” Sami bertanya.

Sami berkata: “Mereka telah menembak ibuku, Sumaya dan abangku, Jacoub. Ibuku berusia 64 tahun dan abangku 37 tahun. Mereka berdua jatuh kelantai. Saya menjerit memanggil semua orang supaya dapat membawa mereka berdua ke hospital. Tapi tiada siapa membantu kami. Mereka dalam keadaan nazak. Bila ambulans sampai, seorang pegawai tentera Israel tidak mengizinkan mereka masuk ke kawasan jalan kami. Jadi selama 30 jam, kami harus hidup dengan mayat mereka. Anak-anak kami terpaksa kami masukkan kedalam bilik air supaya mereka tidak dapat melihat mayat. Tolonglah kami”.

“Ibuku lari untuk mendapatkan bantuan. Seorang tentera telah menembak beliau dikepala”. Kes beliau bukan kes yang asing. Di Jenin, bandar penyembelihan berlaku, Abdullah Washai melihat abangnya yang berusia 17 tahun terbaring di lengannya, luka berdarah hingga mati setelah ditembak oleh helikopter yang dibuat dan dibayar oleh USA. Emaknya tidak sanggup melihat anaknya yang telah beliau kandungkan, anaknya yang telah beliau suapkan sewaktu anaknya belum pandai menyuap sendiri, anaknya yang beliau mandikan sewaktu anaknya masih kecil, beliau tidak sanggup hanya berdiri dan melihat anaknya mati. Seperti seorang pahlawan yang berani, beliau lari keluar kejalan, tanpa memperdulikan keselamatan beliau untuk meminta bantuan, tapi tiada siapa yang datang. Hanya peluru dari pengganas Yahudi menembusi kepala beliau.

Jadi tolonglah beritahu pada anak-anak kecil di Jenin yang terpaksa minum air lembah kerana tiada air bersih boleh diperolehi, yang sedang teresak-esak kerana ibu mereka dibawa pergi manakala ayah mereka telah dibunuh, beritahu mereka jangan risau kerana bantahan akan datang, beritahu mereka jangan risau kerana anda telah menghadiri demonstrasi dan begitu yang lain diserata dunia tetapi kemudian anda kembali pada kehidupan harian anda, beritahu mereka jangan risau kerana anda telah menulis kepada Ahli Parlimen anda dan mereka bersedih kerana ramai yang telah mati. Beritahu mereka jangan risau kerana bila anda telah tamat belajar anda akan berjaya dan dihargai oleh masyarakat dan bila anda bercakap orang akan mendengar. Tapi anak anak itu berkata kami memerlukan kamu sekarang.

Dan sementara kamu berlengah, teragak agak, memikirkan, tentang betapa bergunanya kepada Islam apabila anda telah menjadi seorang doktor, atau sebagai peguam, atau sebagai banker, semasa anda sedang sibuk berfikir tentang keduniaan ini, kereta kebal Israel sedang sibuk menjalar di jalanan Palestin, bulldozer Israel tanpa belas ihsannya menghancurkan rumah rakyat Palestin, menguburkan ahli keluarga hidup-hidup, tentera Israel menyembelih saudara dan saudari kita yang tidak bersalah, dan sementara kita berlengah lengah, seorang lagi Ayesha menangis meminta tolong kepada abang dan saudaranya untuk datang membantu dan membantu beliau sekarang. Tetapi beliau berhenti menangis, kerana beliau sedar yang saudara-saudara seIslam lebih cintakan dunia dan takut mati. Dan kemudian anda termenung sejenak untuk memikirkannya, dan anda rasa sedih seketika, tetapi kemudian anda kembali menonton TV sambil menangkat bahu dan berkata sendiri “apa yang aku boleh buat?”

Tidurlah senyenyaknya malam ini, semoga tangisan Jenin akan bergema di hati anda semua.

Semoga Allah mengampunkan kita kerana mengizinkan saudara dan saudari kita disembelih,
Semoga Allah mengampunkan kita kerana berdiam diri ketika ayah-ayah kita disembelih,
Semoga Allah mengampunkan kita kerana mengizinkan ibu-ibu kita disembelih, dan
Semoga Allah mengampunkan kita kerana mengizinkan anak-anak kita disembelih.

Tiada lagi tangisan. Semoga dinding-dinding ini menjadi saksi pada tangisan membara terakhir yang meleleh dimukaku, tiada lagi tangisan, masa untuk bertindak terpulang kepada kita.

"MATI HANYA SEKALI, JADI MENGAPA TIDAK MATI UNTUK ALLAH?"

2 ulasan:

  1. Tetapi dalam kita menyedari bahawa kaum itu,bangsa itu ganas, kejam zalim, tapi masih juga bersabahat dan masih memohon bantuan Israel dalam .......semua perkara termasuk kerajaan sendiri tentang Apco

    BalasPadam
  2. ana sangat bersetuju dengan nta... kerajaan harus ubah dasar mereka... BANTAH APCO!!!

    BalasPadam