Selasa, 16 November 2010

Mungkin Ini Kegagalan Kita...

Iman adalah senjata paling utama bagi seorang daie pembela agama dalam perjalanannya menggalas amanah dakwah ilallah di atas muka bumi ini. Untuk berdepan dengan segala cabaran hidup, persiapan keimanan yang teguh adalah perkara utama yang harus diberi perhatian oleh setiap pendokong cita-cita Islam.

Setiap daie wajib meyakini bahawa ajal maut, manfaat dan mudharat, hidup mati, rezeki segalanya telah ditentukan serta berada di dalam kekuasaan Allah SWT. Sekiranya berhimpun sekalian manusia untuk memberi manfaat kepadanya atau mendatangkan mudharat kepadanya, nescaya tidak akan terjadi melainkan dengan izin Allah SWT jua.

Firman Allah SWT:

"Katakanlah (Wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal"
Surah At Taubah:51

Dengan keyakinan inilah setiap pejuang agama bergerak di muka bumi ini menyebarkan agama Allah tanpa rasa gerun dan takut kepada sesiapapun dari kalangan makhluk. Hanya Allah tempat pergantungan dan kepada keredhaan Allah jua tempat tujuan. Kerana itu jualah kita melihat keberanian yang sangat luar biasa terbit dari peribadi setiap daie dalam menyampaikan agama Allah SWT. Meraka tidak pernah gentar kepada mana-mana pemerintah zalim dan tidak memperdulikan celaan orang yang mencela.

Ketahuilah bahawa, bilamana kita berada di dalam saf perjuangan menegakkan agama Allah, maka itu sebenarnya adalah kerana pilihan Allah SWT jua. Allah yang memberikan kekuatan untuk kita berjalan di atas jalan ini yang penuh dengan onak dan duri. Ramai yang tidak berupaya untuk berada di medan yang penuh pancaroba ini. Ramai yang memilih laluan selesa tanpa bahaya dan fitnah yang merintangi. Walau berlatar belakang pendidikan agama sekalipun, ia bukan jaminan untuk menjamin keberadaan di atas jalan dakwah. Bahkan kita melihat bahawa ramai graduan agama yang memilih untuk berada di medan yang lebih selesa dari bergabung diri dengan perjuangan di medan sukar ini. Ramai yang memilih untuk berada di belakang tabir dari berada di saf hadapan. Kata mereka "Ini pun masih dikira sumbangan kami kepada jamaah dan perjuangan, walau kami tidak terlibat secara langsung dengan jamaah, tapi kami masih bersama jamaah".


Inilah yang dikatakan masuk bakul angkat sendiri. Berjuang tanpa mengikut kehendak jamaah. Bahkan ada yang mewujudkan jamaah dalam jamaah. Semuanya kerana mengikut nafsu yang mahu bergerak dengan selesa dan selamat.

Bermuhasabahlah kita bersama, bahawa tiada jalan dakwah tanpa ujian dan bencana fitnah manusia. Jangan sampai kita tersalah atau tersilap dan lebih buruk lagi jika terpedaya. Tidak usah mencipta jalan sendiri, kerana jalan kebersamaan ini telah terbentang sekian lama dengan janji syurga dihujungnya. Syaratnya sabar, ikhlas dan istiqamah. Sedikit benar yang bersyukur dalam kalangan hamba Allah.

Amat menyedihkan dengan kenyataan sesetengah sahabat yang mengatakan bahawa belum tentu mereka yang berada di saf hadapan mempunyai niat yang ikhlas dalam perjuangan. Kadang-kadang, mereka yang di sebalik tabir masuk syurga dahulu sebelum mereka kerana niat yang ikhlas. Pening juga mahu memberikan jawapan kepada puak ini kerana meraka juga memahami hujjah syara’.

Apa yang kita tahu, bahawa keikhlasan itu ada pembuktiannya. Bila zaman makkah berlalu dengan tarbiyyah imaniyah yang hebat, menjelma pula zaman madinah yang penuh dengan ujian terhadap keimanan di dada. Mereka yang tidak keluar ke medan Tabuk telah dipulau oleh Rasulullah SAW dan para sahabat. Rasulullah tidak menerima sikap mereka yang memberikan alasan untuk tidak keluar ke medan jihad.

Firman Allah SWT:

“Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya.”
Surah At Taubah:45

Kefahaman dari ayat di atas ialah, iman ‘belakang tabir’ tidak boleh diterima selama-lamanya dan tiba satu ketika, ia wajib berakhir dengan keluar berjihad di saf hadapan. Zaman berteori ada penamatnya. Tidak boleh selamanya berteori. Kita wajib mempraktikkan segala ilmu yang ada untuk perjuangan di saf hadapan. Bahkan Rasulullah SAW sendiri sentiasa berada di saf hadapan perjuangan. Benar, mereka yang berjuang di medan selesa dan selamat itu tetap beriman dengan Rasulullah, tetapi pembuktiannya tiada. Jika benar mencintai Rasulullah, relakanlah hati dan jasad untuk dilukai demi perjuangan, yang juga pernah menghinggap pada diri Baginda.

KONKLUSI MUDAH DARI SAYA, SEBENARNYA RAMAI DIANTARA KITA MASIH BELUM CUKUP MENGHAYATI KONSEP BERIMAN PADA ALLAH DAN HARI AKHIRAT. ITULAH JAWAPAN SEBENAR DAN JUGA MERUPAKAN IBRAH DARI AYAT DIATAS.

SALAM 'EIDUL ADHA
BUAT SIDANG PEMBACA I-MUJADDID.BLOGSPOT.COM YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN. JADIKAN EIDUL ADHA KALI INI SEBAGAI PEMANGKIN SEMANGAT TADHIYAH KITA UNTUK PERJUANGAN

ikhlas dan sejuta kemaafan dari,
Syahmi Syazeril b Azmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan